Μερτύρης Π.: Ισχυρός Δήμος – Διέξοδος από την κρίση

Written By Παλλήνη - Δήμος ισχυρός - Πόλη με όραμα on Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 | 2:17 π.μ.

Με τη διοικητική μεταρρύθμιση του 2010, ο «Καλλικράτης» υποσχόταν ισχυρούς Δήμους όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και με αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ο Δήμος, ως θεσμός είναι πλησιέστερα στον πολίτη, γνωρίζει τις ανάγκες του και σε περιόδους κρίσης όπως τη βιώνουμε, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Εξετάζοντας τη μέχρι σήμερα πορεία του «Καλλικράτη» δικαιώνονται στις απόψεις τους όλοι εκείνοι οι οποίοι υποστήριζαν ότι μια τέτοια ριζική μεταρρύθμιση στη διοίκηση μιας ολόκληρης χώρας, απαιτούσε εντατική προετοιμασία και πάνω απ΄ όλα ένα σχέδιο σταδιακής εφαρμογής. Δυστυχώς οι προσδοκίες που συνόδευαν τον «Καλλικράτη» δεν δικαιώθηκαν.

Θυμίζω, ότι ψηφίστηκε στη Βουλή λίγο διάστημα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συνοδευόταν από μια «αδύνατη» νομοπαρασκευαστική διαχειριστική χρηματοδοτική προίκα και την προχειρότητα και αναποφασιστικότητα όλων όσων επεξεργάστηκαν τις διατάξεις του περιεχομένου και τους κανόνες λειτουργίας του.

Σήμερα, η μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην αυτοδιοίκηση, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του θεσμού. Κινητικότητα, διαθεσιμότητα, εφεδρείες πλήττουν σημαντικά το δυναμικό των Δήμων και μειώνουν αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Παράλληλα αποτελεί κοινό τόπο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.

Η ισχυροποίηση του θεσμού της αιρετής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των Δήμων, με τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, η χώρα μας θα κάνει ένα μεγάλο άλμα ανάκαμψης και προοπτικής για το μέλλον. Το «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων και πόρων δημιουργούν ένα σωρό δυσκολίες στο θεσμό ενώ το πραγματικό κόστος μετακυλύεται αναπόφευκτα στον πολίτη και στην τοπική κοινωνία.

Η επιβεβλημένη ανάγκη που προκύπτει, λίγους μήνες πριν από τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι η πολιτική και κρατική ηγεσία του τόπου να δουν τον «Καλλικράτη» από την αρχή σε απόλυτη σύμπνοια και συνεννόηση μεταξύ τους, να εντοπίσουν τις ατέλειες και τις αδυναμίες του και να τον ενισχύσουν, έτσι περισσότερο, νομοθετικά και να τον προσαρμόσουν στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Μέσα από ισχυρούς Δήμους η χώρα έχει μία μοναδική ευκαιρία να βρει διεξόδους στα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης.


Παναγιώτης Μερτύρης 

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης 

Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: