Πώς θα υπολογισθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Written By Παλλήνη - Δήμος ισχυρός - Πόλη με όραμα on Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 | 2:51 μ.μ.

authairetaΑπό τον συνδυασμό των τετραγωνικών της κατοικίας τους, του συντελεστή της τιμής ζώνης επί 15% και άλλων 10 παραγόντων (ανάλογα δηλαδή με το είδος των παρανομιών) θα υπολογίζονται τα πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Διαφορετικός τρόπος υπολογισμού προβλέπεται για τα πρόστιμα που αφορούν στην τακτοποίηση μεγάλων επαγγελματικών ακινήτων. Αναλυτικότερα εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει για 40 χρόνια για όσα είναι εντός σχεδίου πόλης ή εντός ορίων οικισμών και 20 για τα εκτός σχεδίου. Για τα τελευταία προβλέπεται και περίοδος επιμήκυνσης 20 ετών, υπό προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στα ΚΕΠ ή στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, με αίτηση, παράβολο από 500-2.000 ευρώ ανάλογα το είδος του αυθαιρέτου, το έντυπο υπολογισμού του προστίμου και υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία του ακινήτου. Το ποσό του παραβόλου θα συμψηφίζεται με το τελικό πρόστιμο που θα επιβληθεί.

Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τις κατοικίες και σε 36 μήνες για τα ακίνητα άλλης χρήσης, ενώ η καταβολή θα γίνεται είτε εφάπαξ (προβλέπεται έκπτωση 20%) ή τμηματικά από 8 έως 14 ισόποσες δόσεις.

Σε περίπτωση μη τακτοποίησης, από 1/1/2012 που λήγει η σχετική διορία, δεν θα μεταβιβάζονται χωρίς υπεύθυνη δήλωση όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στη ρύθμιση.

Δείτε τον τρόπο υπολογισμού για τις αυθαίρετες κατοικίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: